Отново признание от НАСА за професионализма на преподавател от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

Home/2020, Новини, Събития, Състезания/Отново признание от НАСА за професионализма на преподавател от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

Отново признание от НАСА за професионализма на преподавател от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

Екип, ръководен от преподавател във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, отново спечели призово място в международен конкурс на НАСА. Традиционно преподавателите от Училището работят по образователни проекти с учители и ученици от цялата страна.

Екип от ученици от Частна профилирана гимназия „Екзюпери“ – Варна, отново се класира на призово място в най-трудния и престижен международен конкурс на НАСА за проектиране на космически градове. Тази година в конкурса са участвали 14 359 ученици с 2646 проекта от над 30 страни. Варненските ученици от Гимназията – Бора Доган и София Василенко, се класираха на трето място с проекта „Космическа академия АD ASTRA“.

Техни наставници са доц. д-р Веселка Радева, ръководител на Морската астрономическа обсерватория и Планетариум на Морско училище, и Катя Марева, учител по физика и астрономия в Частна профилирана гимназия „Екзюпери“ – Варна.

Проектът е разработка на космическа академия за астронавти и космически инженери и учени. Прототип на космическата академия е обучението и организацията на Висшето военноморско училище. Представени са оригинални инженерно-технически идеи за учебни зали, пространства и тренажори за астронавти. Учениците са представили и своите идеи за нов модел на ефективно обучение, което се базира на новите методи, по които се подготвят те самите в своето училище. Интерес представлява и двустепенната им форма на обучение, включваща наземен подготвителен и подборен модул и космическа база – училище и академия.

Традиционно учениците, отличени на призови места, участват в Международната конференция за космическо развитие на НАСА и Американското космическо общество. Но поради световния проблем с корона вируса международната конференция ще се проведе в края на тази или в началото на следващата година.

By | 2020-03-22T11:28:16+00:00 март 20th, 2020|2020, Новини, Събития, Състезания|0 Comments

About the Author: