24 МАЙ – ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ

Home/2020, Новини, Празници/24 МАЙ – ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ

24 МАЙ – ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ

Уважаеми преподаватели, курсанти и студенти,

Уважаеми дами и господа,

 В навечерието на 24 май бих искал най-сърдечно да Ви поздравя по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост! Този празник, свързан с почитта към светите равноапостолни Кирил и Методий, е безспорно най-хубавият и най-българският ни празник. С него още в средата на XIX век българите дават уникален пример на света за пиетета на един народ към собствената му култура, образование и писменост. Като Божи дар, те дадоха на българския народ просвещение, книжовност и духовна сила, за да върви смело към бъдещето.

Днес имаме още по-голямо основание да празнуваме и да се гордеем с този уникален наш празник. Първоучителите – начинателите на нашата духовност и култура, днес са признати за покровители на цяла Европа, а Европа и светът са устремени към едно ново общество и икономика, основани на знанието. Това е свят, в който образованието и науката придобиват изключително стратегическо значение. В национален план – образователните, научните и културните ни институции имат още една важна мисия – да отговорят и на все по-осезаемата и все по-остра нужда от ново възраждане на българския дух.

Като човек, чиято професионална кариера от години е тясно свързана с Морско училище, мога с гордост да заявя, че то все по-успешно и все по-убедително изпълнява отредената му изключително важна за обществото ни роля. Затова използвам празничния за цяла България повод, за да изразя своята искрена благодарност към научно-преподавателския състав на нашата морска Алма матер.

Благодаря Ви за професионализма и за високата Ви мотивация, за утвърждаването на националния и международния авторитет на военноморското ни образование! Именно чрез Вас, чрез Вашите знания и ерудиция, курсантите и студентите на ВВМУ се обогатяват и придобиват съответния опит.

Ако направим равносметка за изминалата учебна година, безспорно трябва да отбележим, че Висшето военноморско училище затвърди водещата си позиция. Морско училище предлага на своите курсанти и студенти едни от най-иновативните способи за обучение, в интерес на Военноморските сили на Република България и на морската индустрия в международен аспект.

Успешно стартирахме обучението по специалностите „Кибероперации“ и „Киберсигурност“. Безспорно положителните оценки са признание за доброто и съпоставимо с европейските стандарти качество на учебните планове, програми и методи на преподаване.

Класация на Международната асоциация на морските университети (IAMU) постави ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ на второ място сред най-престижните морски висши учебни заведения. Класацията бе направена по три критерия: образование, наука и осигуряване на обучение. В генералното класиране Морско училище се нарежда след Австралийския морски университет в Тасмания, а след флотската ни Алма матер остават университети от САЩ, Великобритания, Германия и Япония. Това постижение е заслужено признание и доказателство, че ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ е еталон в образователната система. През годините Училището се развива, следва своите традиции и съвременни тенденции в образованието с цел постигане на по-високи резултати.

Рекламната кампания за набиране на курсанти и студенти за обучение се превърна в един непрекъснат процес, незасегнат от извънредното положение, в което беше нашата страна. Още по време на ранния прием местата бяха запълнени. Над 10 кандидати се бориха за едно място. За четвърта поредна година ще приемем курсанти за специалност „Военен лекар“. Ние имаме възможността да избираме измежду най-подготвените и мотивирани млади хора. Като началник на Морско училище, този факт не ме изненадва, защото полагаме много усилия в модернизирането на материалната база, в името на едно по-качествено обучение. Ние знаем, че най-добрата инвестиция в бъдещето на една държава и един народ е в образованието на младежите.

На целия научно-преподавателски състав и на обучаемите в Училището честитя Празника на светите братя Кирил и Методий и пожелавам нови успехи в учебната и научна дейност, удовлетворение и радост от работата, от големите победи и малките постижения в ежедневието.

Нека пребъде свещеното дело на просветителите!

Честит празник!

By | 2020-05-24T06:01:03+00:00 май 23rd, 2020|2020, Новини, Празници|0 Comments

About the Author: