Морско училище отбеляза 78 години от гибелта на своя патрон

Home/2020, Новини, Събития/Морско училище отбеляза 78 години от гибелта на своя патрон

Морско училище отбеляза 78 години от гибелта на своя патрон

С церемония по полагане на венци и цветя ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ отбеляза 78-годишнината от разстрела на своя патрон. След построяване и приемане на строя на почетен караул пред паметника на големия поет Никола Вапцаров в района на Училището, венци и цветя бяха положени от името на началника на Училището, областния управител, кмета на Общината, командира на Военноморските сили, районните кметове, директора на Дирекция „Морска администрация“ – Варна, ректора на Икономическия университет, Асоциацията на възпитаниците на Морско училище, моряците от фирма „Стамко“, Параходство БМФ, Частно езиково училище и детска градина „Малкият принц“, Студентския съвет при ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, председателя на Българската военноморска конфедерация и съюза на подводничарите, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните, от родственици на поета.

„Ние, завършилите Морско училище, едно от малкото висши учебни заведения в света, които носят името на свой възпитаник, сме горди наследници както на силния дух и на цялостното светоусещане на Вапцаров, така и на ревностно пазените традиции на Училището. Името му вълнува всяко българско сърце. То е свещено за всички български семейства, в които е израснал поне един моряк. Именно тук поетът среща за първи път голямата си любов – морето, и открива дивата му красота, а вълните и бурите оставят отпечатъка си в неговите стихове. Морето калява чувството му за дълг и му дава онази воля, която впоследствие го води към безсмъртието. Заради всичко това възпитаниците на Морско училище истински се гордеят със своя патрон и идентифицират Училището си, професията си и себе си с духа и името на Вапцаров, ние се наричаме Вапцаровци“, каза началникът на ВВМУ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров в своето слово.

След полагане на венците и цветята в знак на почит към патрона на ВВМУ, караулът премина в тържествен марш, с което бе поставен край на официалното събитие.

By | 2020-07-23T11:16:14+00:00 юли 23rd, 2020|2020, Новини, Събития|0 Comments

About the Author: