Екип на Морско училище провежда астрономически наблюдения в Рожен

Home/2020, Новини/Екип на Морско училище провежда астрономически наблюдения в Рожен

Екип на Морско училище провежда астрономически наблюдения в Рожен

Екип от преподаватели и студенти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ реализират научна наблюдателна програма с „Шмит телескопа“ на НАО – Рожен. Програмата е одобрена от Научния съвет на Института по астрономия към БАН.

През месеците септември, октомври и ноември, в продължение на пет нощи екипът провежда астрометрични и фотометрични наблюдения на комети и астероиди и патрул за свръхнови звезди в близки галактики. Получените наблюдения се обработват и анализират. Резултатите от обработката на астрометричните наблюдения се изпращат в Центъра за малки планети в Харвард. Фотометричните наблюдения позволяват определянето на ротационните периоди на астероидите. Наблюдаваните астероиди са с период на въртене до 5 часа и са предимно от групата на „българските“ астероиди (откривани от български астрономи или носещи български имена). Студентите се обучават да наблюдават и проследяват изкуствени спътници, да работят с професионална наблюдателна апаратура и с професионален астрономически софтуер.

Екипът на Морската астрономическа обсерватория на Морско училище работи в тясно сътрудничество с Института по астрономия към БАН и Националната астрономическа обсерватория – Рожен. Председателят на Научния съвет на Института по астрономия – доц. д-р Люба Славчева Михова, и зам.-директорът – Бойко Михов, връчиха на екипа на Морската астрономическа обсерватория и Планетариум Сертификат на Международния астрономически съюз. Той удостоверява, че е прието предложението на Студентското космическо общество на ВВМУ – жълтата звезда WASP-21, намираща се на 850 светлинни години от Земята, по посока на съзвездието Пегас, и нейната гигантска газова планета да носят имената Тангра и Бендида.

By | 2020-10-15T11:33:04+00:00 октомври 15th, 2020|2020, Новини|0 Comments

About the Author: