Жена взе властта в Морско училище

Home/2021, Курсанти, Новини, Празници, Събития/Жена взе властта в Морско училище

Жена взе властта в Морско училище

В Деня на курсантското управление и предаване на курсантската курсовка във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ за първи път дубльор-началник стана жена. Курсант мичман Полина Серафимова прие сабята – символ на властта на Началника на Училището, от флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров и в рамките на един ден се зае с управлението на флотската Алма матер.

Денят на курсантското управление е традиция в Морско училище, която датира от 1967 г., а през 2019 г. ритуалът бе възобновен. Тази година се провежда за трети пореден път. На този ден курсанти петокурсници заемат дубльорски позиции на ръководните длъжности в Училището. Те се запознават с работата и дейностите на различните отдели и звена. Така бъдещите офицери надграждат своите знания и лидерски умения.

Ритуалът по предаването на властта се състоя в присъствието на командира на ВМС – контраадмирал Кирил Михайлов, генерал-майор Явор Матеев – командир на Съвместното командване на специалните операции, началника на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – бригаден генерал Юлиян Радойски, полковник проф. д-р Ивайло Въжаров – началник на МБАЛ – Варна, към Военномедицинска академия, началника на Централно военно окръжие – полковник Георги Петков, капитан I ранг Антонио Скуео – представител на ВМС на Италия, командири на военни формирования, ректори и други. След края на военната церемония по предаването и приемането властта, випускниците заеха своите работни места като дубльор-началници.

По-късно, с видеообръщение в пряка връзка, петокурсниците бяха поздравени и от началника на отбраната – адмирал Емил Ефтимов, по повод Деня на курсантското управление.

About the Author: