Конкурс за име на научноизследователския кораб на България

Home/2021, Новини/Конкурс за име на научноизследователския кораб на България

Конкурс за име на научноизследователския кораб на България

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, като участник в Консорциум „Българска антарктическа база „Св. Климент Охридски“ и научноизследователски кораб“, съвместно със Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Българския антарктически институт (БАИ), обявява конкурс за име на бъдещия научноизследователски кораб на България. Корабът ще плава под военноморски флаг и ще бъде в състава на ВВМУ.

Основните задачи, които плавателният съд ще изпълнява, са:

– Осигуряване на българските национални антарктически експедиции;

– Осъществяване на научноизследователски дейности от Националната програма за полярни изследвания;

– Осъществяване на други научноизследователски дейности в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, ВВМУ, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации;

– Осигуряване на практиките на обучаемите от ВВМУ и други морски образователни институции;

– Хидрографски изследвания за нуждите на ВМС на Република България.

Във връзка с предстоящото придобиване на кораба се обявява конкурс за име на плавателния съд, като предложенията трябва да отговарят на следните условия:

– Да бъдат свързани с поне едно от направленията: история, география, образование, наука, култура и традиции на България;

– Да са съобразени с традициите на източноправославното вероизповедание – традиционна религия в Република България, съгласно Конституцията.

Предложенията могат да бъдат изпращани на електронна поща: name-421@naval-acad.bg, в срок до 30.06.2021 г.

Името ще бъде избрано от Съвета за управление на Модул 2: „Научноизследователски кораб“ от Консорциума, в състав: проф. д.н. Христо Пимпирев – директор на БАИ; Кирил Вълчев – генерален директор на БТА; Драгомир Матеев – представител на Национален център по полярни изследвания в Софийски университет „Св. Климент Охридски“; Елена Петрова – представител на Софийски университет „Св. Климент Охридски“; флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров – началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“; капитан I ранг проф. д-р Калин Калинов – заместник-началник по учебната и научната част на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“; Милена Дамянова – директор на Дирекция „Наука“ в Министерство на образованието и науката.

By | 2021-07-02T15:16:18+00:00 юни 18th, 2021|2021, Новини|0 Comments

About the Author: