Космически център в Планетариума на Морско училище отваря врати за „Ало, Космос! Говори България!“

Home/2021, Новини, Предстоящи/Космически център в Планетариума на Морско училище отваря врати за „Ало, Космос! Говори България!“

Космически център в Планетариума на Морско училище отваря врати за „Ало, Космос! Говори България!“

Космическото събитие „Ало, Космос! Говори България!“ ще се проведе на 26 юли 2021 г. от 9:00 до 19:00 часа в София Тех Парк (https://hello-space.eu/). Видеовръзката ще може да се наблюдава и в Звездната зала на Планетариума на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“.

В интервала от 17:00 до 19:00 ч. десет български ученици ще имат възможност да зададат своите въпроси директно към астронавтите Марк Ванде Хей – от САЩ, и Тома Песке – от Франция. Питанията на учениците са подбрани с конкурс от над 100 въпроса на младежи от цялата страна.

Включването във видеовръзката с астронавтите от Международната космическа станция ще бъде кулминацията на целодневното събитие „Ало, Космос! Говори България!“. Събитието е организирано от Посолството на САЩ, Атлантическия клъстър, Атлантическия клуб в България и голям брой организации и институции, сред които е Планетариумът на Морско училище.

В Звездната зала на Планетариума отново ще отвори врати Космически център. На големия 18-метров сферичен купол на огромен екран ще се показва в реално време какво се случва в Международната космическа станция.

На друг голям екран ще бъдат представени всички дейности от събитието от Техно парк – София, и видеовръзката на учениците с астронавтите. Ще бъде активиран още един екран, на който да се представя научната програма, която се реализира на Международната космическа станция. Ще има обсъждания и дискусии.

Очаква се аудиторията да включва студенти, преподаватели, ученици, учители, граждани. Планетариумът ще бъде отворен от 10:00 до 19:00 часа за всички посетители. В 10:00 часа започва първото звездно представление за най-малките – от първи до четвърти клас.

By | 2021-07-22T08:22:11+00:00 юли 21st, 2021|2021, Новини, Предстоящи|0 Comments

About the Author: