Мария Бакалова стана кръстница на кораб „Св. св. Кирил и Методий“

Home/2021, Важно, Новини, Посещения, Празници, Събития/Мария Бакалова стана кръстница на кораб „Св. св. Кирил и Методий“

Мария Бакалова стана кръстница на кораб „Св. св. Кирил и Методий“

Официална церемония по присвояване на име на първия български военен научноизследователски кораб се проведе в Пункт за базиране – Варна. Кръстница на плавателния съд стана номинираната за „Оскар“ актриса Мария Бакалова. Корабът е собственост на Консорциум „Българска антарктическа база „Св. Климент Охридски“ и научноизследователски кораб“, чиито членове са: ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Българският антарктически институт (БАИ). Командир на кораба е капитан II ранг Николай Данаилов.

Точно в 11:00 часа в Деня на св. Седмочисленици (светите братя Кирил и Методий и учениците им Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий) – 27 юли, почетен караул посрещна началника на отбраната – адмирал Емил Ефтимов. Той прие строя, с което бе даден официален старт на церемонията.

„Този кораб е реализация на мечтите на поколения български учени – да имат възможността да изследват тайните на Световния океан и континента Антарктида. Той е доказателство за възможността за развитие на българската наука, на базата на успешна колаборация между различни образователни и научноизследователски институции“, каза началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.

След приветствието му започна тържествен акт по издигане на военноморския флаг и флаговете за разцветяване, с което плавателният съд официално стана част от корабния състав на Морско училище.

Веднага след него бе ритуалът по кръщаването. „Разнасяй славата на българските военни моряци! Носи името „Св. св. Кирил и Методий!“ – с тези слова кръстницата Мария Бакалова разби бутилка шампанско в кърмата на кораба. След церемонията актрисата не скри, че да бъде кръстница на кораба, е изключителна чест и отговорност.

Научноизследователският кораб „Св. св. Кирил и Методий“ ще осигурява българските национални антарктически експедиции, ще осъществява научноизследователски дейности от Националната програма за полярни изследвания, както и такива в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, ВВМУ, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации.

Корабът ще се използва и за практиките на обучаемите от ВВМУ и на други морски образователни институции. С него ще могат да се осъществяват и хидрографски изследвания за нуждите на ВМС на Република България.

„С кораба за първи път България стъпва сериозно, равнявайки се на великите сили в изследването на Антарктида. Това е мечтата на поколения български антарктици, но и на поколения български учени, защото фактически българските учени нямаха научноизследователски кораб, с който да изследват Световния океан“, посочи и проф. Христо Пимпирев – председател на Българския антарктически институт.

Официални гости на събитието бяха: зам.-министърът на отбраната – Пламен Йорданов, председателят на БАН – акад. Юлиан Ревалски, ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – проф. Анастас Герджиков, командирът на ВМС – контраадмирал Кирил Михайлов, съветникът на министъра на образованието – Карина Ангелиева, генералният директор на БТА – Кирил Вълчев, областният управител на Варна – Марио Смърков, зам.-кметът на Общината – Пейчо Пейчев, и други общественици.

За избор на името на кораба бе обявен конкурс, а от всички над 250 постъпили предложения комисия избра името „Св. св. Кирил и Методий“.

About the Author: