Морско училище стана домакин на първото Планетарно съдебно заседание

Home/2021, Новини, Посещения/Морско училище стана домакин на първото Планетарно съдебно заседание

Морско училище стана домакин на първото Планетарно съдебно заседание

Първото Планетарно съдебно заседание „Вашият път към Космоса“ се проведе в Планетариума на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. То е част от събитията от Световната седмица на Космоса (4 – 10 октомври 2021 г.). С форума бе поставено началото на Регионална образователна програма по космическо право, инициирана от Апелативен съд – Варна, и Планетариума към Морско училище, обединени като Младежка академия „Космос и право“.

Домакин на събитието бе доц. Веселка Радева, ръководител на Планетариума, а „председател на съдебния състав“ – Ванухи Аракелян – председател на Варненския апелативен съд. С телемост от Германия Рада Попова – главен юрист в Isar Aerospace, въведе в основните теми на космическото право. Мениджърът по проекти в Белгийската космическа агенция – Стела Ткачова, разкри как управлението на трафика може да намали отпадъците в Космоса, които застрашават живота на нашата планета.

В срещата участваха студенти от ВВМУ и Икономически университет – Варна, ученици от Частната профилирана гимназия „Екзюпери“ и Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“.

Следващото планетарно заседание ще бъде посветено на космическия туризъм. Интересно, полезно, различно, ново, в епицентъра на космическите събития и правната им рамка – това предлага Младежката академия „Космос и право“, разказват организаторите на инициативата.

By | 2021-10-07T12:47:04+00:00 октомври 7th, 2021|2021, Новини, Посещения|0 Comments

About the Author: