Морско училище с нови съвместни проекти с Военната академия и Морския университет в Полша

Home/2021, Делегация, международни проекти, Новини, Празници/Морско училище с нови съвместни проекти с Военната академия и Морския университет в Полша

Морско училище с нови съвместни проекти с Военната академия и Морския университет в Полша

Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, гостува на полската Военноморска академия „Героите на Вестерплате“ в град Гдиня в Деня на курсанта, когато се провежда и годишният курсантски бал на Академията.

По време на визитата началникът на ВВМУ разговаря с ръководството на полската Академия по въпроси, свързани със съвместната работа и сътрудничеството между двете висши учебни заведения през 2022 г. Сред дискутираните въпроси по време на срещата бяха участието на полски курсанти в летния лагер на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ за придобиване на основни морски умения, в компютърното обучение по тактическо маневриране, както и участие на курсанти от Морско училище в обучение по лидерска подготовка на полския Учебен център „Черница“, в курса по метеорология и океанография (МЕТОС) и др.

Флотилен адмирал Медникаров се срещна и с ръководството на Морския университет на Гдиня. С ректора – проф. д-р Адам Вейнтрит, и неговите колеги бе обсъдена проверка на изпълнението на договора за сътрудничество между Морския университет на Гдиня и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, а също и включване на Морско училище в програмата на учебния ветроходен кораб „Дар млоджиежи“, който през септември 2022 г. ще бъде във Варна.

Дискутирани бяха също участието на ВВМУ през юни – юли 2022 г. в Деня на Морския университет на Гдиня и отбелязването на 40-годишнината от пускането на вода на ветроходния кораб „Дар млоджиежи“, както и развитие на сътрудничество по линия на програма „Еразъм+“, и участие в спортни състезания. Сред дискутираните теми бе и опитът на Морския университет на Гдиня от участия в полярни арктически и антарктически експедиции.

Обсъдено бе и включването на двата университета в общ проект по линия на Международната асоциация на морските университети (IAMU), свързан с учебно плаване в Черно море, с участие и на Националния университет „Одеска морска академия“, Техническия университет на Истанбул, Морския университет на Констанца и Университета на Батуми по морска навигация.

Морско училище ще участва и в Международна конференция за морска навигация и безопасност на морския транспорт TransNav – 2023, която се организира от Морския университет на Гдиня през 2023 г.

About the Author: