Двама студенти от Морско училище и Икономическия университет спасиха жена от удавяне

Home/2022, Важно, Новини/Двама студенти от Морско училище и Икономическия университет спасиха жена от удавяне

Двама студенти от Морско училище и Икономическия университет спасиха жена от удавяне

Двама студенти, обучаващи се във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и в Икономическия университет – Варна, спасиха живота на 56-годишна жена. В полунощ на 7 срещу 8 октомври 2022 г. жена, облечена с дрехи, застава на Втора буна, оставя чантата си и черна торба и скача в студените бурни води, типични за октомври във Варна. В този момент 19-годишните студенти Станислав Иванов и Димитър Кандилов, които се разхождат наблизо, я забелязват и се хвърлят след нея. Станислав споделя, че нямало време за размисъл и реакция, и веднага скочил във водата. Той е бил спасител и приложил знанията си от курса по първа помощ.

Момчетата не успяват сами да извадят жената от морето, но Станислав я държи над водата. В това време Димитър прибягва към алеята, за да потърси помощ. „Намерихме две момчета, случайни минувачи, и с общи усилия я изкарахме тук, на брега“, разказва Димитър. Младежите звънят на телефон 112 и след минути пристига екип.

„За 20-годишния ми трудов стаж това е може би най-впечатляващата постъпка, която виждам от млади хора. Искам да ви кажа, че те са герои в мирно време! Освен това са действали изключително адекватно, защото, след като извадили жената от водата, са я обърнали настрани, за да може да изтече погълнатата вода, с което са спасили живота ѝ“, посочва д-р Искра Величкова от Центъра за спешна медицинска помощ във Варна.

Възпитаникът на Морско училище – Станислав Иванов, е родом от Поморие. Той е първокурсник в специалност „Национална сигурност“ във флотската Алма матер. Димитър Кандилов е от Бургас и също е първокурсник – в специалност „Индустриален бизнес и предприемачество“ в Икономическия университет.

By | 2022-10-10T09:13:30+00:00 октомври 10th, 2022|2022, Важно, Новини|0 Comments

About the Author: