Тържествен ритуал по полагане на военна клетва във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

Home/2018, Курсанти, Новини, Празници/Тържествен ритуал по полагане на военна клетва във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

Тържествен ритуал по полагане на военна клетва във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

На 21.09.2018 г. от 10:00 ч. във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва с курсантите от Випуск 2023 за Военноморските сили и Випуск 2024 за Военномедицинска академия – София.

Двадесет и един млади курсанти за ВМС, от които 14 младежи и 7 девойки, и 20 военни лекари, от които 9 младежи и 11 девойки, прекрачиха прага на Морското училище на 10 август т.г.

Курсантите за ВМС ще се обучават по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“, в три специализации: „Корабоводене за ВМС“, „Корабни машини и механизми за ВМС“ и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи за ВМС“.

Курсантите са от градовете София, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Добрич, Шумен, Видин и други.

Гости на тържеството бяха: Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, заместник-командирът на Военноморските сили, флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-началникът на ВМА по диагностично-лечебната дейност, полк. доц. д-р Владимир Василев, д.м.н., началникът на Многопрофилна болница за активно лечение, полк. доц. д-р Ивайло Въжаров, проф. д-р Златислав Стоянов, д.м.н., от Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, офицери от запаса, близки и роднини на курсантите.

През тази учебна година, за втори път в България, Медицинският университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна (МУ – Варна), съвместно с Военномедицинска академия – София (ВМА), и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ (ВВМУ) предлагат възможност за обучение по специалност „Военен лекар“. Обучението се провежда едновременно в трите учреждения, в редовна форма, с продължителност 6 години. След завършване на пълния курс на обучение студентите ще получат образователно-квалификационна степен (ОКС) „Магистър“ по специалността „Медицина“ от МУ – Варна, и ОКС „Бакалавър“ по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“.

Ритуалът по полагане на военна клетва започна с посрещане на бойното знаме на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Клетвата бе ръководена от командира на батальона за подготовка на курсанти – капитан III р. Петър Климов.

След приемането на строя курсантите положиха военна клетва и поединично преминаха под знамената. Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ се обърна към курсантите с думите: „Стара максима е, че приятелства, породили се в дните на военната служба, остават за цял живот. Затова ви желая да не забравяте приятелите, които сте срещнали тук.“ От името на първокурсниците слово произнесе курсант Теодор Киряков.

Ритуалът завърши с преминаване в тържествен марш.

By | 2018-09-21T09:41:52+00:00 септември 21st, 2018|2018, Курсанти, Новини, Празници|0 Comments

About the Author: