Новият началник на отбраната встъпи в длъжност

Home/2020, Новини, Събития/Новият началник на отбраната встъпи в длъжност

Новият началник на отбраната встъпи в длъжност

По предложение на правителството към Президента на Република България, с указ № 75 вицеадмирал Емил Ефтимов бе освободен от заеманата длъжност и бе назначен на длъжността „началник на отбраната“, като четиризвезден адмирал.

Адмирал Емил Ефтимов завършва ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ през 1984 г. и започва службата си със звание „лейтенант“ в Първи дивизион противолодъчни кораби, като командир БЧ-1 на СКР пр. 50 (клас RIGA). Службата му преминава основно в Първи дивизион – командир БЧ-2 и 3, старши помощник-командир. В периода 1991 – 1992 г. е командир на фрегата „Смели“ (пр. 1159 – клас KONI), а след обучение във ВМА, Русия, е дивизионен специалист, началник-щаб и командир на Първи дивизион патрулни кораби. Междувременно една година изпълнява длъжността „заместник началник-щаб“ и „началник отделение „Бойна подготовка“ на ВМБ – Варна. След това е назначен за заместник-командир по подготовката на ВМБ – Варна, началник-щаб на ВМБ – Варна, и през 2009 – 2011 г. е командир на ВМБ – Варна. В периода 2004 – 2005 г. преминава обучение във военноморски колеж в Ню Порт, САЩ, след което през 2005 – 2006 г. заема длъжността „началник на управление „Подготовка и използване на силите“ в щаба на ВМС. Следва работа през 2011 – 2016 г. в Международния военен щаб на НАТО в Главната квартира на НАТО, гр. Брюксел – последователно е заместник-директор и директор на Дирекция „Сътрудничество и регионална сигурност“. Междувременно през 2012 г. завършва два курса за висши офицери: в Училището на Главната квартира на НАТО в Оберамергау, Германия, и в Колежа по отбраната на НАТО в гр. Рим, Италия. От 2016 г. е заместник-началник на отбраната в Министерството на отбраната. Първото адмиралско звание получава през 2009 г., а от 2016 г. е вицеадмирал. С указ № 75/ 30.03.2020 г. на Президента на Република България и МЗ от 1.04.2020 г. е назначен на длъжността „началник на отбраната“ и е удостоен с висше офицерско звание „адмирал“.

Заемането на този престижен пост е доказателство, че възпитаниците на флагмана на морската наука и образование са висококвалифицирани специалисти, ентусиасти и новатори с висок интелектуален потенциал, двигатели на големите, преломни и важни събития в живота на страната. Адмирал Ефтимов е преминал успешно тежките програми на флотската Алма матер, с изключителен талант и енергия; доказал е воля и характер да се справя със сериозни задачи и проблеми; доказал се е във високата политическа школа на воинския живот и е с безспорен международен престиж. Високото признание за адмирал Ефтимов означава гордост и чест за всички нас, които представляваме частица от тази школа – това, което ни обединява и ни отличава от другите – това е същността на морската закалка: да виждаш по-дълбоко, по-далеко, по-бързо, да вземаш верните, правилните решения.

На добър час, господин адмирал!

By | 2020-04-03T09:53:51+00:00 април 2nd, 2020|2020, Новини, Събития|0 Comments

About the Author: