На този ден

Home/2020, Новини, Събития/На този ден

На този ден

С тържествена церемония на 5 април 1925 г., на която присъстват множество официални лица и лично цар Борис III, на остров Кирик – до гр. Созопол, е направена първата копка за Рибарско училище. Целта е била в бъдещото училище да се обучават специалисти, които да спомогнат за модернизацията на риболова в Черно море, но под този благовиден претекст се крие и още нещо. По силата на Ньойския договор България няма право на военноморски флот и със създаването на подобно училище ръководството на държавата вижда възможност за обучаване на младежи в изкуството на морското дело за нуждите на Българския военен флот.

Първият випуск влиза в Училището на 3 октомври 1930 г. Условията са добри. Обучението е напълно безплатно, с продължителност 3 години, пълен пансион, а след първи курс – и месечно възнаграждение. Базата на новото Училище разполага със скъпоструващи инструменти и уреди. Новата специализирана библиотека съдържа около 420 книги. За практическото обучение на учениците е закупен модерен за времето кораб. Но за жалост в този си вид Училището просъществува едва две години, понеже под силен медиен натиск, породен от съмнения за реалната успеваемост и нужда от такова учебно заведение, е взето решение то да бъде затворено. Това става през 1932 година. Решението не влиза веднага в сила, понеже в Училището все още има обучаващи се младежи, но на 22 март 1934 г., след като последният випуск си полага изпита, Царското рибарско училище в Созопол прекратява съществуването си.

Сградата не стои много дълго без стопанин. Още същата година в нея се настанява преместеното от гр. Варна Морско училище, където то функционира до средата на 1940 г., преди да бъде върнато обратно в големия град. През тези години се обучават много младежи, които във времето ще се изградят като видни специалисти и по-късно ще изиграят важна роля в развитието на Българския флот в следвоенните години.

През Втората световна война училището се превръща в изключителна военна зона, закрита за цивилни лица. Един от първите милитаризирани „квартиранти“ на Св. Кирик е личният състав на Българския беломорски флот. През следващите години новосформираната военноморска база ще търпи бурно развитие, сградата на училището ще се превърне в щаб, а тихите води на пирса ще служат за убежище на плавателните съдове от различни военни формирования.

By | 2020-04-05T09:28:47+00:00 април 5th, 2020|2020, Новини, Събития|0 Comments

About the Author: